top of page

Digitalni nomadi u Hrvatskoj - konačno korak u pravom smjeru

Hrvatska je na CNN-u, a ne radi se o potresu ili nekoj aferi!! Novi imigracijski zakon omogućava dolazak prvih „digitalnih nomada“ u Hrvatsku o čemu ovih dana bruje mediji. To me podsjetilo na nešto o čemu sam pred desetak godina pisao u knjizi „Hrvatska 2020“. Predlagao sam da naša zemlja velikim koracima krene u digitalnu budućnost, otvarajući se svjetskom kapitalu i znanju, nudeći svoje prirodne ljepote, svoju infrastrukturu, pametne mlade ljude, ali i svoje zapuštene vojne objekte, nenaseljene otoke i atraktivna zemljišta „digitalnim investitorima“. Moram li reći da sam bio od nekih ismijan i proglašen izdajicom koji želi poklanjati nacionalno blago?



Kao primjer za moje argumente poslužila mi je Irska, katolička zemlja sa sličnim brojem stanovnika kao mi, s jakom dijasporom i tradicijom nerazvijenosti i siromaštva. Pred trideset godina njen je BDP po glavi stanovnika bio trećinu ispod EU prosjeka. Tada je zemlja odredila strateški cilj: Želimo postati regionalni centar visoke tehnologije. Konkretno, želimo da europske filijale vodećih svjetskih informatičkih tvrtki budu smještene baš u Irskoj. No kako ih privući? Što učiniti da Microsoft, IBM Sony, Cisco, Apple, Toshiba, Yahoo, Google i ostali digitalni giganti izaberu baš Irsku za svoje regionalno središte?


Kad se postavi dobro pitanje, nije teško naći odgovor. Analiza je pokazala da kompanije visoke tehnologije pri izboru regionalnog centra vode brigu o dva temeljna preduvjeta. Prvi je što niža cijena investicije uz što manje papirologije, a drugi raspoloživost kvalitetne i jeftine radne snage. Da udovolji prvom zahtjevu, Irska je sredila birokraciju i snizila poreze, odredila zone za izgradnju digitalnih tvrtki, pripremila zemljište i infrastrukturu po povoljnim cijenama, a lokalne su banke dobile poticaj da financiraju tehnološke investicije povoljnim kreditima. Da bi udovoljili drugom zahtjevu, osposobili su škole i sveučilišta za što bržu „proizvodnju“ kvalitetnog tehničkog i inženjerskog kadra koji će raditi u novoosnovanim tvrtkama. Ostatak priče je poznat. U kratkom vremenu irski BDP po glavi stanovnika porastao je tri puta te podigao zemlju na vrh ljestvice gospodarske uspješnosti i kvalitete života.


Jesmo li, konačno, nakon više desetljeća, naučili lekciju? Jednogodišnja dozvola boravka u zemlji za digitalne nomade prvi je, mali koračić na putu prema razvoju i prosperitetu kakav želimo i kakav zaslužujemo. Hoće li slijediti pravi, veliki koraci?

Recent Posts

See All
bottom of page