top of page

Teško donosite odluke? Možda imate "Analysis Paralysis"


Znate li što je Analysis Paralysis? To je pretjerano analiziranje problema i odlaganje akcije. Umjesto odluke biram dodatnu analizu. U praksi to znači osnivanje “radnih skupina”, “timova” i „ekspertnih grupa“ odnosno gubljenje vremena na izradu programa, projekata, strategija i planova od kojih se mnogi nikad neće implementirati, ali će vrijeme za pravovremenu akciju biti izgubljeno.


Još od doba Hamletove dileme: Biti ili ne biti, većina ljudi ne voli odlučivati i radije se prepušta odlukama drugih. Kad su neodlučni, mnogi bacaju novčić, a drugi idu gatarama ili traže savjete od astrologa, numerologa te sličnih baba i dida vračara koji ispunjavaju ekrane iza ponoći na opskurnim lokalnim TV postajama.

Pjevač La bambe Ritchie Valens poginuo je zbog bacanja novčića kojim je osigurao mjesto u avionu. Kim Yong Il je sve odluke donosio uz pomoć numerologa i vračara, Hitler također. Abraham Lincoln je odluke donosio na temelju tumačenja snova, a Ronald Reagan uz pomoć astrologa. Ceremonija otvaranja Olimpijade u Pekingu bila je savjetom numerologa određena za 8.08.2008. u 8:08. dok je za otvaranje gradske željeznice u Dubaiju izabran termin 9.09.2009. u 9 sati, 9 minuta i 9 sekundi.



Jack Welch je svojim šefovima uvijek govorio da je dobar menadžer ili brz ili mrtav. Kad MORAŠ donijeti odluku, budi brz, a kad NE MORAŠ donijeti odluku, prespavaj, sutra ćeš biti pametniji!


Želite li saznati kako i zašto donositi dobre poslovne i privatne odluke, o čemu pritom valja voditi računa, a što treba zanemariti, pridružite nam se na online motivacijskom predavanju 19.10. 18-20h Efikasno odlučivanje! INFO I PRIJAVA

440 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page