top of page

Prof. dr. Velimir Srića je rođen u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju, Ekonomski fakultet i magisterij na Elektrotehničkom fakultetu. Kao Fulbrightov stipendist stekao je MBA jedne od najboljih svjetskih menadžerskih škola - Columbia University, New York i doktorirao iz menadžerske informatike.

 

Profesor je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (professor emeritus). Tijekom znanstvene karijere, bio je gostujući profesor na brojnim svjetskim sveučilištima: UCLA (University of California at Los Angeles), Renmin u Pekingu, IEDC na Bledu te sveučilištima u Šangaju, Cincinnatiju, Budimpešti, Grazu, Mariboru, Sarajevu, Podgorici, Rijeci, Osijeku i Splitu.

 

Od 2014. godine je član Europske akademije znanosti i umjetnosti, a 2015. postaje posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za strateške projekte.

Velimir i odsjsj u stolu Večernji list_edited.jpg
foto by: Sandra Šimunović, CROPIX, Večernji list
Velimir Srića EFZG
foto by: Luka Mjeda

Bio je direktor Zavoda za informatičku djelatnost, Predsjednik Komiteta za znanost, tehnologiju i informatiku i član Hrvatske vlade. Bio je Jedan od osnivača Hrvatsko-američkog društva i Hrvatskog europskog pokreta.

 

Počasni je član HHO i hrvatskog ogranka Rimskog kluba.  ​Dobitnik je Gerald Ford stipendije i Eisenhower Fellowship, nagrada Zlatno pero društva novinara Hrvatske i Josip Juraj Strossmayer za znanost.

Konzultant je niza hrvatskih i međunarodnih tvrtki na području menadžmenta, leadershipa i informacijskih tehnologija. Jedan je od pionira promicanja razvoja kreativnosti u Hrvatskoj i ekspert Svjetske banke za Change Management. 

 

 

Bio je domaćin nekim od najvećih svjetskih imena iz područja bizinisa koji su gostovali u Hrvatskoj: Jacka Welcha, Toma Petersa, Paula Greenberga, Ridderstrale i Nordstroma, autora Funky Businessa.

Velimir Srića events
Velimir Srića knjige

Napisao je i objavio stotinjak znanstvenih i stručnih knjiga u Hrvatskoj i SAD-u od kojih su neke postale bestseleri.

 

Bavi se temama u širokom rasponu, od menadžmenta i vođenja, kreativnosti, osobnog razvoja, menadžerske informatike i poslovnih sustava do političkih eseja.

 

Osim znanstvenih i stručnih tema, okušao se i u pisanju romana, poezije i dječje slikovnice.

 

 

Bavio se i politikom želeći primijeniti svoje znanje i ideje, vođen potrebom da bude društveno odgovoran.

 

Bio je volonterski i nestranački predsjednik Skupštine grada Zagreba i gradski zastupnik. Vodio je Radnu skupinu za znanstveno-tehničku suradnju Regije Alpe-Jadran i Radnu grupu za strategiju informatizacije Hrvatske.

Nespreman na političke igre i nemogućnost djelovanja bez trulih kompromisa, dva je puta dao ostavku. Svoje iskustvo političkog idealizma opisao je u knjizi eseja "Ta gadljiva politika".

Velimir SRića politika
Velimir Srića osobno

Voli putovati, svira gitaru i klavir, sklada glazbu (kao tinejdžer svirao je u rock bendu). Uzori su mu Leonard Cohen, Sting, Mark Knofler, The Beatles i Arsen Dedić. Redovito prati sport, uživa u hodanju, vožnji bicikla i online šahu, a najveću mu životnu radost predstavlja obitelj: supruga Ana, kćer Lana te sinovi Luka, Dario i Davor. 

Ja sam lud za tobomVelimir Srića
00:00 / 06:29

ŠTO KAŽU DRUGI...

Balance_edited_edited_edited_edited_edit

DAVID REES

HENLEY MANAGEMENT COLLEGE READING UNIVERSITY, UK

direktor poslovnih programa

Srićine knjige o skladnom vodstvu velika su djela sa znanstvenim integritetom, ali i odlični priručnik za praktičare. Umjesto krutog znanstvenog pristupa, autor je u njih ugradio vjerodostojan skup osobnih iskustava, povijesti slučajeva i vrhunski artikuliranih ideja o vodstvu. 

Balance_edited_edited_edited_edited.jpg

BRUNO FILIPI

COCA-COLA SOUTH PACIFIC

konzultant i bivši generalni direktor

Svojim knjigama i konzultantskim djelovanjem profesor Srića pruža novi model vodstva za lidere u vladi, politici, kao i profitnim i neprofitnim organizacijama. Suština njegove veličine leži u nizu prirodnih i inspirativnih poruka koje potiču na ponašanje koje zrači pozitivnošću i stvaraju sklad.

Balance_edited_edited_edited_edited.jpg

PHILIP KOTLER

KOTLER IMPACT

Otac modernog marketinga

Puno je knjiga koje se bave „sređivanjem svijeta“. Knjiga Ire Kaufmana i Velimira Sriće EmPower Us! Jedna je od najboljih koje sam čitao. Autori puno dublje analiziraju razloge propadanja društva.

Balance_edited_edited_edited_edited.jpg

MIHA ŽERKO

SRC.SI

CEO

Seminari i knjige profesora Sriće sadrže sav menadžerski zdrav razum koji postoji. On nas sustavno vodi kroz različite faze kako postati bolji vođa, osoba, otac, majka, prijatelj, brat ili partner kroz priče koje proizlaze iz povijesti, književnosti i njegovog bogatog iskustva. Kao da su Porter, Kets de Vries, Peters i Gladwell udružili snage.

bottom of page