Prof. dr. Velimir Srića je rođen u Zagrebu. Završio je Klasičnu gimnaziju, Ekonomski fakultet i magisterij na Elektrotehničkom fakultetu. Kao Fulbrightov stipendist stekao je MBA jedne od najboljih svjetskih menadžerskih škola - Columbia University, New York i doktorirao iz menadžerske informatike.

 

Profesor je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (professor emeritus). Tijekom znanstvene karijere, bio je gostujući profesor na brojnim svjetskim sveučilištima: UCLA (University of California at Los Angeles), Renmin u Pekingu, IEDC na Bledu te sveučilištima u Šangaju, Cincinnatiju, Budimpešti, Grazu, Mariboru, Sarajevu, Podgorici, Rijeci, Osijeku i Splitu.

 

Od 2014. godine je član Europske akademije znanosti i umjetnosti, a 2015. postaje posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za strateške projekte.

Velimir Srića
Velimir Srića EFZG
foto by: Luka Mjeda

Bio je direktor Zavoda za informatičku djelatnost, Predsjednik Komiteta za znanost, tehnologiju i informatiku i član Hrvatske vlade. Bio je Jedan od osnivača Hrvatsko-američkog društva i Hrvatskog europskog pokreta.

 

Počasni je član HHO i hrvatskog ogranka Rimskog kluba.  ​Dobitnik je Gerald Ford stipendije i Eisenhower Fellowship, nagrada Zlatno pero društva novinara Hrvatske i Josip Juraj Strossmayer za znanost.

foto by: Dražen Lapić Lider Media

Konzultant je niza hrvatskih i međunarodnih tvrtki na području menadžmenta, leadershipa i informacijskih tehnologija. Jedan je od pionira promicanja razvoja kreativnosti u Hrvatskoj i ekspert Svjetske banke za Change Management. 

 

 

Bio je domaćin nekim od najvećih svjetskih imena iz područja bizinisa koji su gostovali u Hrvatskoj: Jacka Welcha, Toma Petersa, Paula Greenberga, Ridderstrale i Nordstroma, autora Funky Businessa.

Velimir Srića events
Velimir Srića knjige

Napisao je i objavio stotinjak znanstvenih i stručnih knjiga u Hrvatskoj i SAD-u od kojih su neke postale bestseleri.

 

Bavi se temama u širokom rasponu, od menadžmenta i vođenja, kreativnosti, osobnog razvoja, menadžerske informatike i poslovnih sustava do političkih eseja.

 

Osim zdravstvenih i stručnih tema, okušao se i u pisanju romana, poezije i dječje slikovnice.

 

 

Bavio se i politikom želeći primijeniti svoje znanje i ideje, vođen potrebom da bude društveno odgovoran.

 

Bio je volonterski i nestranački predsjednik Skupštine grada Zagreba i gradski zastupnik. Vodio je Radnu skupinu za znanstveno-tehničku suradnju Regije Alpe-Jadran i Radnu grupu za strategiju informatizacije Hrvatske.

Nespreman na političke igre i nemogućnost djelovanja bez trulih kompromisa, dva je puta dao ostavku. Svoje iskustvo političkog idealizma opisao je u knjizi eseja "Ta gadljiva politika".

Velimir SRića politika
Velimir Srića osobno

Voli putovati, svira gitaru i klavir, sklada glazbu (kao tinejdžer svirao je u rock bendu). Uzori su mu Leonard Cohen, Sting, Mark Knofler, The Beatles i Arsen Dedić. Redovito prati sport, uživa u hodanju, vožnji bicikla i online šahu, a najveću mu životnu radost predstavlja obitelj: supruga Ana, kćer Lana te sinovi Luka, Dario i Davor. 

Ja sam lud za tobomVelimir Srića
00:00 / 06:29

© 2021 by Srića Consulting.