PUBLICISTIKA

 • TA GADLJIVA POLITIKA

  Profil, 2013.

  Ovo je knjiga o Velimirovu putu u politici i analiza kako je i zašto doživio neuspjeh. Istovremeno, ona nije opravdanje ili izgovor za taj neuspjeh, nego govori o razlozima zbog kojih ljudi nisu prepoznali vrijednosti za koje se zalagao. A pritom Velimir je odlučio zadržati i dalje širiti svoja idealistička uvjerenja o poštenju i radišnosti vjerujući kako se stanje može izmijeniti stičući kritičnu masu istomišljenika.

 • ŽIVOT KAO IGRA

  Algoritam i Delfin, 2009.

  Knjiga polazi od stava da živimo u svijetu poremećenih vrijednosti i u njemu nije jednostavno istodobno biti uspješan na poslu, u obitelji, u javnom životu i u odnosu s prijateljima. Autor tvrdi da ćemo, ako smo pametni, pokušati mijenjati svijet. Ako smo mudri, mijenjat ćemo sebe. Ova je knjiga napisana za sve koji žele svoj poslovni, privatni, javni i društveni život učiniti skladnim i sretnim. Knjiga je originalno djelo i sadrži niz »mentalnih modela» te je neka vrsta sinteze svih dosadašnjih iskustava, ideja, koncepata i pristupa koje je autor testirao kroz bogatu životnu, poslovnu, obiteljsku, političku i znanstvenu praksu.

  Velimi Srića Život kao igra
 • HRVATSKA 2020

  Profil, 2010.

  Knjiga ima predgovor Predsjednika Ive Josipovića i predstavlja jedinstveni pokušaj da se cjelovito opišu problemi Hrvatske te definira vizija mogućeg razvoja u narednom desetljeću. Prva polovina knjige opisuje naslijeđeno stanje, oslikavajući sivilo koje vlada na ovim prostorima u velikim potezima, ne zamarajući čitatelja detaljima, omogućavajući da svatko postavi dijagnozu hrvatskog društva i gospodarstva bez nagovora autora. Druga polovina knjige je Hrvatska 2020, kakvom bi je autor želio vidjeti. 

 • OD KRIZE DO VIZIJE

  Privredni vjesnik i Mladost, 1988.

  Knjiga izabranih i obrađenih političko-gospodarsko-znanstveno-tehnološko-društvenih eseja koja na 137 stranica kritički analizira stanje i perspektive hrvatskog znanstveno-istraživačkog potencijala i pretpostavki strategije tehnološkog razvoja sa stanovišta potreba tranzicije. U knjizi su okupljene i prerađene u cjelinu autorove kolumne iz tjednika “Danas”, objavljivane tijekom 80-ih godina. U njima je obrađena vrlo široka problematika tehnološke, ekonomske, političke i vrijednosne strane tranzicije, potrebnih strategija, akcija, odluka, odabranih prioriteta, smjerova i glavnih problema. Za knjigu je autor dobio nagradu „Zlatno pero“ Društva novinara Hrvatske.

 • VELIKO PUTOVANJE MALOG GLOBUSA

  Algoritam 2011.

  Slikovnica koja donosi toplu priču o odrastanju Malog globusa kojemu je dosadilo vrtjeti se u orbiti Velikog globusa. Želio je upoznati svemir i krenuo je na put. Priča je to o praštanju koju nadopunjuju maštovite i lijepe ilustracije Ane Kadoić. Slikovnica je uvrštena na LISTU DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2011. godini prema preporuci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva.

 • PRIVATNE ISTRAGE

  Znanje, HIT Biblioteka, 2002.

  Roman u kojem ne nedostaje pogibeljne jurnjave automobilima ulicama američkih gradova, mrtvac u bazenu, kocka u Las Vegasu, sukob s mafijom, idila sa zanosnom plavušom Sharon osvojenom u jednom Los Angeleskom parku. Glavni je lik romana Vladimir koji uz pomoć prijatelja Franka kreće u borbu protiv kriminala - u Americi. Autor iskušava i različite tehnike pripovijedanja, višestruki početak i alternativni završetak, postupke koji karakteriziraju neke trendove u modernoj prozi. Autor se poigrava s čitavim nizom žanrova: kriminalističkim, detektivskim, ljubavnim, te žanrom akcijskoga filma holivudske produkcije, a ima i politike.

 • RAZNE IGRE

  Areagrafika, biblioteka Rever, 1999.

  Volite li kreativnu poeziju, ovo je knjiga za vas. Svaka pjesma predstavlja neku vrstu igre riječima, formom ili oboje. Pjesme u rimama su uglazbljene. Svaki stih jedne pjesme čita se jednako sprijeda i straga. Rastavljena na stihove, poput lego kockica, jedna pjesma poslužila je kao gradivi materijal za čak pet novih pjesama. Neke pjesme parodiraju televizijske reklame, druge se ismijavaju iz „narodnjaka“. Iz obične pjesme napravljen je „haiku“. Izbor riječi i metafora nasmijat će ili rastužiti, potaknuti na razmišljanje ili iznenaditi, inspirirati da i sami započnete „igru“.

© 2021 by Srića Consulting.