top of page

PROMOCIJA KNJIGE

Osobni leksikon Velimir Srića

Foto: Saša Jungić

promocija knjige Osobni leksikon Velimir Srića u Hoću knjigu

U utorak, 23. svibnja 2023., u prepunom Hoću knjigu Megastoreu u Zagrebu, predstavili smo Velimirovu knjigu 'Osobni leksikon', objavljenu u izdanju Profila.

 

"Osobni leksikon" je lirska autobiografija satkana od 29 priča u kojima autor iskreno i otvoreno piše o svom djetinjstvu i odrastanju na asfaltu Trešnjevke, osobnim usponima i padovima, ljubavnim i političkim iskustvima te mnogim putovanjima.

Doista neobična knjiga za jednog znanstvenika ili baš i ne, jer kako je rekao jedan od promotora, dr. sc. Nikša Sviličić, sveučilišni profesor, filmski redatelj, pisac, glazbenik i dugogodišnji Srićin prijatelj, upravo je činjenica da je Velimir Srića istaknuti znanstvenik pretpostavka dobre knjige.

"Sumnja je temelj spoznaje. A upravo je ta sumnja bila polazišna točka, katapult koji je u datim okolnostima Srići pomogao da napiše djelo koje se čita u dahu. Sve priče su prepoznatljive jer se kriju u životima svakoga od nas. To nisu samo Velimirove priče, to su naše priče, samo što ih je Velimir ispričao", rekao je Nikša Sviličić.

promocija Osobni leksikon Velimir Srića
promocija Osobni leksikon Velimir Srića - Nikša Sviličić

Sam autor rekao je kako ga je na pisanje ove osobne knjige najviše potaknula njegova pokojna teta, a najviše su ga inspirirali pisci poput Nore Ephron i Miljenka Jergovića, zatim Salinger, čije knjige obožava, i na kraju suvremena bajka "Mali princ".

"Za 'Malog princa' bilo je važno da je imao ružu i da je imao ovcu. To je otprilike važno i u mojoj autobiografiji. Ona se bavi ružama i ovcama. Bavi se onime što sam volio i onime što sam doživio i što je ostavilo na meni trag", rekao je.

O knjizi su govorili i Diana Pečkaj, spisateljica, novinarka i televizijska scenaristica te prof. dr. Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stručnjak za odnose s javnošću. Pečkaj je istaknula kako ju je knjiga duboko dojmila, a posebice ju je dirnula priča koju je Srića posvetio svojoj supruzi Ani koja je, kako je rekla, pravi ljubavni manifest i vraća vjeru u ljubav.

promocija Osobni leksikon Velimir Srića - promotori

Parafrazirajući Coelha koji je jednom rekao da narod koji ima klape poput dalmatinskih pokazuje da ima dušu, Skoko je istaknuo kako autor koji na ovakav način piše i iznosi svoj pogled na život i svijet definitivno ima široku dušu i stalo mu je do ljudi.

"Svi znamo prof. Sriću kao omiljenog profesora, znanstvenika, idealistu u politici. On je baveći se politikom pokazao da se može, ali je isto tako pokazao da ta gadljiva politika tjera one prave ljude iz politike jer treba imati debeli obraz da biste uspjeli u politici", rekao je Skoko opisujući Sriću kao velikog sanjara, ali i velikog zaljubljenika u Hrvatsku.

"Srića u ovoj knjizi ne samo da govori i piše o svom životu, on piše o prolaznosti života, o smislu ljudskog postojanja, o trenucima zbog kojih je vrijedilo živjeti", rekao je Skoko.

Sam autor na promociji je pročitao nekoliko odlomaka iz knjige, a na kraju je i zapjevao uz gitaru.

Iznenađenje večeri bila je njegova kći Lana koja je otplesala step i svojim nastupom oduševila brojnu publiku.

promocija Osobni leksikon Velimir Srića - Božo Skoko
promocija Osobni leksikon Velimir Srića Megastore Hoću knjigu
promocija Osobni leksikon Velimir Srića Megastore
promocija Osobni leksikon Velimir Srića svira gitaru
promocija Osobni leksikon Velimir Srića
promocija Osobni leksikon Velimir Srića - puna dvorana
promocija  knjige Osobni leksikon Velimir Srića
promocija Osobni leksikon Velimir Srića  - autor i gosti
bottom of page