top of page

Birokracija guši napredak

Ljuti vas obavezno članstvo u institucijama poput Gospodarske komore? Živciraju vas raznorazni Stožeri, radne grupe, komisije i povjerenstva? Dosta vam je besmislene papirologije i neljubaznih činovnika? Izluđuje vas sporo, korumpirano i neefikasno pravosuđe? Niste sami i niste jedini!

Svjedoci smo povijesnog trenutka u kojem raste uvjerenje da stare boce ne mogu više dobro čuvati novo vino. Dosta nam je birokratske samovolje, nepotrebnih procedura, sinekura i izmišljenih radnih mjesta, loših činovnika i stranačkih poslušnika. Dosta nam je zabrana umjesto poticaja, kontrola umjesto povjerenja, vladavine podobnih umjesto sposobnih. Dosta nam je svih onih koji žive od propisa i paragrafa, a ne od rada, koji se bave raspirivanjem konflikata i nametanjima svoje volje.


Korupcija mora ustupiti pred poštenjem, stvaranje pred trošenjem, rutina pred inovacijom. Promjena treba pobijediti stare navike, a birokracija i hijerarhija ustuknuti pred kreativnošću i poduzetničkim duhom. Taj proces moraju ubrzati lideri-katalizatori, borci za promjene i nove vrijednosti. Njihov je glavna zadatak borba protiv birokracije koja i moguće čini nemogućim u korist inovacije koja i nemoguće učini mogućim.


Birokratsku sredinu možemo prepoznati po autoritarnom i strogom rukovodstvu koje se trudi razvijati krute i nepromjenjive organizacijske strukture. Istovremeno, vođe poduzetničkih sustava su tolerantni i demokratični, a organizacija se fleksibilno prilagođava promjenama okruženja. Posljedica su bolji rezultati i skladni međuljudski odnosi. U birokratskim sredinama dominira nadglasavanje, poslušnost, iskustveni pristup obavljanju posla i strogo poštivanje formalne hijerarhije. Za razliku od toga, poduzetnički se sustavi odlikuju sklonošću odlučivanja konsenzusom, težnjom inovaciji i organizacijskim ustrojem temeljenim na znanju, inicijativi i participaciji svih u odlučivanju.


U birokratskoj si sredini dobar ako se sviđaš šefu, a u poduzetničkoj ako dobro radiš posao. Pri izboru ljudi birokratske strukture poštuju formalne uvjete (diploma, godine staža) i stavljaju naglasak na usku specijalizaciju. Poduzetničke sredine traže talent, sposobnost i vještinu, a prednost dobivaju multidisciplinarni i znatiželjni pojedinci. Zato sposobni u birokratskoj organizaciji imaju osjećaj da iz dana u dan sve više trunu, dok im poduzetnička sredina iz dana u dan stvara nove šanse.

Želimo li sebi, svojoj organizaciji, svojem gradu, regiji i zemlji uspjeh i napredak, ujedinimo se: Postanimo borci za inovaciju umjesto birokracije!

Recent Posts

See All
bottom of page