top of page

Zašto glorificiramo Zelenskog?

Updated: Jan 31, 2023


Svi danas slave predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog jer je komičar koji je postao pravi politički lider, za razliku od većine političara koji izgledaju i ponašaju se kao loši komičari.


Na početku njegove političke karijere, mnogi su ga ismijavali i podcjenjivali, a momentalno ga slavimo jer je postao simbol hrabrosti i pravedne borbe protiv beskrupulozne agresije, David koji se suprotstavlja moćnom Golijatu.


Evo još razloga zašto ga vrijedi slaviti. Ukrajinski je Židov kojem je većina predaka pobijena u holokaustu, a Putin mu prigovara „neo-nacizam“. Bori se protiv Rusije, a ruski mu je prvi materinji jezik. Nezavisni je političar čiji je program okretanje Europi i pravim demokratskim vrijednostima, uključujući oštru borbu protiv korupcije. Zalaže se za „dekomunizaciju“, ali ne na ideološki agresivni način. Borac je za digitalizaciju i modernizaciju države na načelima transparentnosti. Na predsjedničkim je izborima pobijedio sa 73% glasova. Zagovara slobodnu upotrebu medicinskog kanabisa, pravo na pobačaj i legalizaciju kockanja i prostitucije.


Najveću slavu kao komičar doživio je upravo u Rusiji gdje je danas izdana tjeralica za njegovu glavu. Igrao je u osam (ruskih) filmova, između ostalog i Napoleona, a dao je glas liku medvjedića Paddingtona u devetom. Učestvovao je i pobijedio u ukrajinskom "Plesu sa zvijezdama", a u braku sa srednjoškolskom ljubavi ima dvoje djece. Borio se protiv „nacionalističkog“ pritiska na ruske umjetnike u Ukrajini i za njihovu slobodu rada na materinjem jeziku.


Usprkos tome, u rujnu 2021. imao je podršku svega 32% Ukrajinaca jer je u „Pandorinim papirima“ objavljeno da je prije bavljenja politikom osnivao off-shore kompanije na Cipru i Djevičanskim otocima. Ovo zadnje potvrđuje poslovicu da se za dobrim konjem uvijek diže prašina.


Ja sam, između ostalog, predavač i konzultant iz „Kreativnog liderstva“. U poslovnom okruženju kreativni su vođe pojedinci poput Elona Muska, Jeffa Bezosa i Mate Rimca koji grade poželjnu budućnost kroz poduzetničke pothvate temeljene na inventivnim strategijama, inovacijama, kritičkoj analizi, viziji, hrabrosti, preuzimanju proračunatog rizika i napornom radu. U političkom okruženju, radi se o pojedincima poput Nelsona Mandele, Ghandija ili Majke Tereze koji, osim već spomenutog, grade poželjnu budućnost dosljednošću i humanošću, a nerijetko i velikom osobnom žrtvom.


Zelenski je nesrećom, neobuzdanim ego-tripom i političkom glupošću ruskog vođe, došao u poziciju da konkurira za povijesnu listu „kreativnih lidera“. Pritom njegova i naša poželjna budućnost ovise o brzini kojom će ruski narod skinuti Putina s vlasti.


Uz opću moralnu i materijalnu podršku Ukrajini, Zelenskom valja od srca zaželjeti da u povijest uđe kao pobjednik, a ne kao mučenik.

948 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page