Prikaz knjige In Search of Harmony in a Disharmonious World u časopisu Suvremena trgovina

Prikaz knjige "In Search of Harmony in a Disharmonious World " u časopisu Suvremena trgovina
U najnovijem broju časopisa Suvremena trgovina, objavljen je prikaz nove knjige prof. dr. Velimira Sriće „In Search of Harmony in a Disharmonious World – Leadership Manual for Change Masters and Dreamers“ .

Vrlo rijetko hrvatski autori nešto objave na nekom od svjetskih jezika. Još rjeđe se radi o tekstu koji uspješno pokušava mijenjati globalni svjetonazor i davati originalna rješenja za izlazak iz krize i ovladavanje problemima s kojima se danas suočavamo.

"Knjiga Velimira Sriće „In Search of Harmony in a Disharmonious World – Leadership Manual for Change Masters and Dreamers“ („U potrazi za skladom u svijetu punom nesklada – liderski priručnik za sanjare i vođe promjena“) upravo je takva knjiga, objavljena ovog ljeta od uglednog nezavisnog izdavača iz New Yorka, Algora Publishing.

Knjiga ima polazište u brojnim poslovicama. Prva od njih kaže da su pogreške put prema istini. Autor Velimir Srića spada među ljude koji su činili razne stvari u životu i puno naučili pokušavajući i griješeći. Kao što knjiga ističe, njegovi pokušaji, pogreške i uspjesi bili su ponekad bolni, ali uvijek dragocjeni, iskustva katkad opterećujuća, a uglavnom obogaćujuća, gorka i slatka, no iznad svega prosvjećujuća, dovoljno da ga potaknu na pisanje ove knjige. Još jedna poslovica stoji u temeljima ovog teksta. Ona kaže da, slijede li put najmanjeg otpora, i rijeke i ljudi su osuđeni na krivudanje.

Autorova sudbina bila je uvijek ovisna o sklonosti da odabere teži, rizičniji i složeniji put. Onaj na kojem ima više otpora. Na primjer, nakon što je, uz pomoć Fulbrightove stipendije, završio magisterij na Sveučilištu Columbia u New Yorku jednoj od najboljih svjetskih poslovnih škola, vratio se u socijalističku Jugoslaviju da bih tamo bio nazivan tehnokratom i zapadnim špijunom. Umjesto ponuđene stipendije za doktorat u SAD-u, izabrao je svježe stečeno znanje donijeti u domovinu, inspiriran idejom da je bolje upaliti svijeću nego proklinjati tamu. Idući prema svom neumitnom kraju, tadašnji režim je postajao liberalniji i napokon se pretvorio u demokraciju. Tijekom tog procesa autor je imao prigodu obavljati neke ugledne i izazovne poslove poput direktora informatičke tvrtke, Ministra u hrvatskoj Vladi i Predsjednika Skupštine grada Zagreba. Kao profesor menadžmenta na Sveučilištu u Zagrebu, gostujući profesor na UCLA u Kaliforniji i na Renmin sveučilištu u Pekingu i kao dobitnik Eisenhower Fellowshipa, dobio je šansu upoznati lidere u Europi, Aziji i SAD-u, od Geralda Forda i Georgea Busha starijeg do Donalda Rumsfelda, Sulejmana Demirela, Recepa Erdogana i Henryja Kissingera. Prigoda da vidi velike face iz male udaljenosti ohrabrila ga je da se upusti u političku aktivnost i u demokratiziranoj Hrvatskoj, najprije kao nezavisni kandidat, a kasnije kao šef liberala u Zagrebu. Njegova nezavisna lista osvojila je deset posto zastupničkih mjesta u Gradskom vijeću, a stranačka lista ostvarila najbolji rezultat koji je liberalna opcija ikad imala u Zagrebu. Kao konzultant Svjetske banke autor je pomagao regionalnim znanstvenim institucijama da se transformiraju u rasadnik poduzetničkih poduzeća. Kao političar pokrenuo je i vodio znanstvenu i tehnološku suradnju u regiji Alpe-Jadran. Kao član Uprave CEEMAN-a (udruge poslovnih škola Centralne i stočne Europe) pomogao je u razvoju menadžerske edukacije tranzicijskih zemalja. Kao uvjereni kozmopolit učestvovao je u radu Europskog pokreta, Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava i Rimskog kluba. Kao konzultant svjedočio je rođenju i rastu uspješnih regionalnih tvrtki uključujući DHL, Ericsson Teslu, Coca Colu, Luru, Gorenje, Infobip, KD Grupu i Krku. Sredinom 90-ih pomagao je čelnicima Istre u izradi regionalne strategije, a početkom novog milenija vodio je radnu grupu Predsjednika RH za IT strategiju Hrvatske.
Bio je domaćin menadžerskim velikanima poput Jacka Welcha, Toma Petersa, Nicholasa Carra, Jacka Hawleya, Jonasa Ridderstrålea i Kjella Nordstroma kad su posjećivali Hrvatsku. Imao je sreću osobno upoznati Michaela Portera, Garryja Hamela i C.K. Prahalada. Objavio je šezdeset osam knjiga, preko pet stotina znanstvenih i stručnih radova te više stotina članaka u raznim časopisima za što je nagrađen i Zlatnim perom Hrvatskog novinarskog društva. Objavio je roman Privatne istrage, zbirku pjesama Razne igre, knjigu političkih eseja Od krize do vizije, dječju slikovnicu Veliko putovanje Maloga Globusa, političku autobiografiju Ta gadljiva politika i stratešku monografiju Hrvatska 2020. Uzevši to u obzir, zlonamjerni će ga zvati Katicom za sve, osobom koja se u životu bavila svačim i ničim. Dobronamjerni će ga smatrati tipom koji je htio sve probati, svugdje se dokazivati i stjecati najrazličitija iskustva. On sam reći će da je imao sreću živjeti, učiti, raditi, voditi i podučavati u značajnim vremenima i uzbudljivim okruženjima od razvijenog Zapada i brzo-rastućeg Istoka do tranzicijske Srednje Europe. To ga je obogatilo nizom neponovljivih iskustava te, u konačnici, dovelo do pisanja ove knjige. Svi ti izazovi, projekti, položaji i odgovornosti, situacije i područja rada pružili su autoru jedinstveni uvid u problematiku vođenja i upravljanja, a sve se to pretočilo na stranice ovog teksta.

Radi se o originalnoj i neobičnoj knjizi koja, kao i autorov životopis, nastoji graditi mostove i otkrivati sinergiju među različitim temama, idejama i pristupima. U isto vrijeme oslanja se na filozofiju, sociologiju, futurologiju, ekonomiju, politiku, znanost i tehnologiju. Podjednako crpi sadržaje iz menadžerske informatike, poslovnog savjetovanja, državne službe, političke prakse, znanstvenih istraživanja, nastave, pisanja romana i novinarstva. Međutim, sve to ima zajednički nazivnik. Prema Abrahamu Maslowu, ako je čekić jedini alat koji imaš, sklon si svaki problem vidjeti kao čavao. Autorov je čekići vodstvo i organizacijska kultura, a čavao pojam harmonije. Vjerojatno zato jer, kao što sam kaže, čitavog života traga za skladom, a još više jer je kao tinejdžer svirao u rok bendu i glazba mu je omiljeni hobi. Prema rječnicima, harmonija ili sklad je stanje sustava pri kojem su svi njegovi dijelovi u ravnoteži, odgovaraju jedan drugome, sukladni su i uzajamno se slažu. Ili, jednostavno rečeno, cjelina je uređena i dobro zvuči. Konkretnije, ova je knjiga posvećena potrazi za skladom u rastući neskladnom svijetu. U njoj autor traga za izvorom harmonije koja bi omogućila ravnotežu svih neharmoničnih dijelova postojećeg poslovnog, javnog, gospodarskog i političkog okruženja. Želite li glazbenu analogiju, vodstvo je partitura, vođa je svirač, vrijednosti su tonalitet i note, a cijela zemaljska kugla i sve njene organizacijske cjeline su instrumenti.

Ovom knjigom autor želi povećati čitateljev ​​apetit za promjene i pružiti mu poneku ideju kako i gdje početi. Zato u njoj daje i ovakav savjet: Ako ste zadovoljni svojim životom, poslom i svijetom kakav jest, ne trošite vrijeme i novac na ovaj tekst. Umjesto toga, kupite si glazbeni instrument, roman ili zbirku poezije. No ako ste sanjar i neka vrsta uspavanog revolucionara, pridružite se pa ćemo, zajedno, bar malo, poboljšati globalnu harmoniju. Međutim, želimo li da se naš san ostvari, prvo moramo naučiti igrati ulogu vođe. Ako mi to ne učinimo, ima dovoljno zločestih koji nas već vode u noćnu moru!"

Cijeli tekst prikaza možete pročitati OVDJE.
VRH STRANICE