Misli jače, radi kraće

Često pitam svoje studente i suradnike kako se vide za pet godina. Gdje će biti, što će raditi i kako zamišljaju bližu i dalju budućnost. Mnogi ne znaju odgovoriti na to pitanje, neki nisu o njemu niti razmišljali.
Ako ne razmišljaš o budućnosti, možda je nećeš niti imati, kaže aforizam. Određivanje vizije, misije, dugoročnih ciljeva i planova valja definirati bez pritiska vremena i bez napetosti. Začuđujuće je da se u praksi postupa baš suprotno.

Uzmi si vremena za ključne odluke o sebi, svojem životu i poslu, važna je mudrost dobrog vođenja. Značajne probleme ne treba rješavati na brzinu niti ih "lomiti preko koljena". Ako je nešto uistinu bitno, nikad ne smije biti hitno.

Važne stvari ne trpe kratke rokove. Treba raditi ne više nego bolje, valja misliti jače da bismo radili kraće. Vizija, strategija, planovi i akcije moraju biti harmonični. Do njih se dolazi stalnim procesom razmišljanja i usklađivanja svega što možemo i želimo ostvariti u privatnom i poslovnom životu.

Dobar vođa ima jasne ciljeve, zna što je bitno, priprema se za sve što radi, eliminira nepotrebne procedure i minimizira papirologiju. Nastoji se baviti najvažnijim stvarima, a manje važne delegirati suradnicima. Da bi to mogao, mora imati čvrsto definirane prioritete.

Na jednom prijemu slučajno su za istim stolom sjedili predsjednik multinacionalne korporacije i jedan od vodećih poslovnih konzultanata. Poveo se zagovor o tome kolika je korist od konzultanata i da li ih vođe uopće trebaju. Predsjednik uz ironični osmjeh reče da iz iskustva zna kako mu konzultanti ne mogu pomoći. Nisu, naime, u stanju riješiti njegov glavni problem, a taj je da svakodnevno, zbog količine posla mora u uredu provesti više od deset sati.

Svi pogledaju prema konzultantu, očekujući komentar, a on reče: Imam savjet za vas. Sutra ujutro, kad uđete u ured, otkažite telefone, sastanke i dogovore. Uzmite prazni list papira i na njega napišite tri najvažnija problema koja kao predsjednik kompanije morate riješiti. Razmišljajte koliko god je potrebno, a kad ste sigurni da imate dobru rang listu, bacite se svim znanjem i energijom na prvi problem. Tako dugo radite na njemu dok ga ne riješite, odnosno skinete s liste. Tada sastavite novu listu tri problema i krenite ispočetka. Bavite se samo onim najvažnijim. Mislim da bi to moglo pomoći.

Za nekoliko mjeseci, Konzultant je od Predsjednika dobio pismo i ček na vrlo značajni iznos. U pismu je pisalo: Hvala! Vaš prijedlog bio je najkorisnija sugestija koju sam ikad dobio. Konačno mislim jače, a radim kraće.
VRH STRANICE