Forum o IT-u kao pretpostavci suvremenog života u organizaciji Europske akademije znanosti i umjetnosti

Forum o IT-u kao pretpostavci suvremenog života u organizaciji Europske akademije znanosti i umjetnosti
Hrvatska je na 54. mjestu od njih 139 prema Global IT Reportu za ovu godinu što je loša pozicija spram prijašnjih godina, pojasnio je redovni član Europske Akademije Velimir Srića, a kao rješenje novoj vladi predložio je neizbježne reforme.
Forum o informacijskoj tehnologiji kao pretpostavci suvremenog života pod nazivom "Digitalni ili mrtvi" u organizaciji Europske akademije znanosti i umjetnosti održan je u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže. Sudjelovali su brojni etablirani stručnjaci na području informacijskih tehnologija, a u publici se tražilo mjesto više.

Računalna revolucija se tek zahuktava. Digitalna transformacija je pretvorila svjetsko tržište u jedinstveni sustav 3,5 milijarde korisnika Interneta u kojem svatko može trgovati sa svakim u realnom vremenu, a čovječanstvo je pred velikim izazovima. Pametni telefoni, računalstvo u oblaku, robotika, umjetna inteligencija, društvene mreže, Internet stvari i porast broja podataka kojima smo okruženi tjeraju nas da informacijske tehnologije ugradimo u svoj DNA ili kao poduzeća, poduzetnici ili pojedinci imamo neizvjesnu budućnost. Bogatom interakcijom na forumu govornici su ukazali na glavne probleme koje digitalna transformacija donosi Europskom i Hrvatskom gospodarstvu i društvu, a raspravili su i o mogućim rješenjima.
- Živimo u svijetu velikih podataka. Prema podacima iz 2014. u svijetu je pohranjeno šest zetabajta podataka, koji rastu u svim bazama – rekao je Srića i dodao da ako pojedinac nema specijalistička znanja lako ga je zamijeniti robotom.
- Upravo se na to spremaju Japanci za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju. Roboti će umjesto ljudi raditi u bankama jer se Japanci boje da neće razumjeti strance, a stranci pak neće znati njihov jezik - poručio je Srića koji smatra da nova vlada ima mnogo posla pred sobom i da mora krenuti u reforme kako bi sljedeće godine zauzeli bolju poziciju na Global IT Reportu.

Kao i Srića, za reforme je i regionalni direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH Ivan Vidaković.
- Treba forsirati promjene u hrvatskom obrazovanju jer većina znanja koje se nauči na fakultetu kasnije se ne može iskoristiti u stvarnom radu za neku veliku firmu. Kada trebamo zaposlenike u Microsoftu mi ih sami moramo podučavati - rekao je.

Profesor FER-a Krešimir Ćosić, također je uočio potrebu za reformom u obrazovanju.
- Suština suvremenog obrazovanja je učiti misliti, a takvih institucija ima malo - zaključio je Ćosić koji smatra da se previše naglašava taj digitalni dio, dok je zapravo multidisciplinarnost ključna stvar.

Na forumu su još govorili: osnivač i direktor tvrtke Infodom Slavko Vidović, redovni član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija te osnivač Internet-instituta Krešimir Lugarić.

(preneseno iz Jutarnjeg lista)
VRH STRANICE